НОВИНИ

Глобяват Porsche, Mercedes и Nissan в Южна Корея

07 Май 2020 • НОВИНИ • Автор: Йордан Луканов
Глобяват Porsche, Mercedes и Nissan в Южна Корея

Министерството на околната среда в Южна Корея възнамерява да глоби Mercedes, Nissan и Porsche за машинации с нивото на вредните емисии от дизеловите им автомобили - 13, 1,5 и 10 пъти, съответно. При това най-голямото наказание ще бъде за "Мерцедес".

Ситуацията като цяло повтаря историята с Volkswagen и дизелгейт. В автомобили на Mercedes, Nissan и Porsche, които са били продадени в периода от 2012 до 2018 г. също така е били открито нелегално програмно оборудване, което е занижавало вредните газове.

Както съобщава The Kores Herald, най-голяма глоба ще получи Mercedes-Benz Korea - $63,4 милиона. Това е най-голямото парично наказание в историята, което корейското правителство е налагало на автомобилна компания - повече от това на Audi Volkswagen Kores ($11,5 млн).

Толкова сериозната глоба се обяснява с това, че за "вредни" се подозират 37 154 мерцедеса - това са 12 различни модела на марката, в това число C 200d, GLC 220 d 4MATIC, GLC 250 d 4MATIC и ML 250 BlueTEC 4MATIC. Що се касае Porsche и Nissan, то в списъка фигурират 934 единици Macan S Diesel и 2293 кросоувъра Qashqai - глоби от $817 300 и $735 600, съответно.

Министерството на околната среда на Южна Корея възнамерява в най-близко време да предяви на марките съдебни искове, а автомобилите да бъдат върнати. Междувременно, от Mercedes-Benz Korea опровергаха изводите на правителството, заявявайки, че са продавали колите, тъй като имат технологически и юридически основания за това.

Затвори

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!