НОВИНИ

Китайските електромобили Nio излизат на пазара в Европа

03 Май 2021 • НОВИНИ • Автор: Йордан Луканов
Китайските електромобили Nio излизат на пазара в Европа

Още един китайски автомобилен производител обяви, че излиза на европейския пазар. Компанията Nio е образувана през 2014 г. (тогава още под наименованието NextEV) и започва серийно производство на електромобили през 2018 година.

В самия Китай са реализирани около 88 хиляди машини, а за втората половина на тази година е предвидено начало на продажби в Европа. Първа страна ще стане Норвегия, където данъчното законодателство е особено благосклонно към електрифицирания транспорт, а сред важните пазари бяха определени още Германия и Великобритания.

Моделната редица на Nio сега включва три кросоувъра - средноразмерните ES6 и EC6, както и големият ES8. Вече беше представен седанът Nio ET7, но дори в Китай той ще започне да се продава едва от началото на 2022 година.

Всички коли имат съвременна конструкция: тялото е направено с използване на високоякостни стомана и алуминий, има автопилот от второ ниво, а капацитетът на тяговите батерии достига 100 кВт/ч. Засега не е обявено, какви именно модели ще се доставят в Европа.

Интересно е, че в родния Китай Nio няма традиционната дилърска мрежа. По примера на Tesla компанията продава машините онлайн - основно чрез собствено мобилно приложение, бройката на свалянето на което вече прехвърли 1,4 милиона.

С предаването на колите и техническото обслужване се занимават ограничен брой сервизи-партньори. Такъв подход ще има и в Европа, но тук Nio все пак ще създаде малка мрежа от дилъри, тъй като манталитетът на местните клиенти включва "лично запознанство" с машината преди оформянето на покупката.

Също така Nio ще монтира в Европа станции за бърза замяна на тяговите батерии. Компанията сама произвежда цялото необходимо оборудване и вече започна да създава мрежа от такива станции в Китай.

Автоматичната замяна на акумулаторите в електромобила отнема само няколко минути, а свалената изхабена батерия отива на зараждане, за да може след това да бъде поставена в друга машина. За денонощие на една станция може да се заменят 312 акумулатора.

Първите такива станции в Европа ще бъдат открити едновременно с началото на продажбите на електромобилите. Трябва да отбележим, че Nio вече има дизайнерски център в Мюнхен и научно-технически щаб в Оксфорд.

Затвори

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!