НОВИНИ

Международна акция за проверка камиони и автобуси

10 Май 2021 • НОВИНИ • Автор: Йордан Луканов
Международна акция за проверка камиони и автобуси

От днес до 16 май ще има засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Операцията се провежда на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. У нас в проверките ще участват, освен екипи на Пътна полиция и на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, съобщи главен инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Основната причина за провеждането на полицейските операции за контрол над товарните автомобили и автобусите се основава на факта, че при възникване на тежко пътнотранспортно произшествие (ТПТП) с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с други ТПТП. В календара на ROADPOL подобни операции се провеждат 4 пъти в годината.

За 2021 г. първата бе проведена в края на зимата – от 8 до 14 февруари. Предстоят още две аналогични операции, като едната е заложена в средата на лятото, а другата - в началото на есента.

По отношение на най-честите нарушения, които са установени при проверки от този тип, са неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите, обобщи гл. инспектор Владинов.

Затвори

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!