НОВИНИ

Официално: новият Opel Astra за първи път се превръща в хибрид (видео)

13 Юли 2021 • НОВИНИ • Автор: Кирил Стойков
Официално: новият Opel Astra за първи път се превръща в хибрид (видео)

Opel представи шесто поколение на хечбека Astra. Моделът е променен драстично на външен вид чрез дизайнерски език на марката. По този път вече минаха Mokka, Crossland и Grandland, които от архитектурата на General Motorsвече ползват модулната платформа на френския концерн PSA. За първи път Опел Астра ще се продава и като зареждащ се от контакта плъгин хибрид - и то в две версии. Те, подобно на традиционните двигатели с вътрешно горене, са заимствани от техническия близнак Peugeot 308.

Astra, която ще се сглобява от есента на платформата EMP2, е преработена версия на третото поколение Peugeot 308, с която дори съвпада по междуосие. С промяната в поколението, устойчивостта на усукване на каросерията на хечбека е увеличена с 14 процента. Обемът на багажника е нараснал с 52 литра до 422 литра, което е с 10 литра повече от френския модел. Максималният диаметър на джантата е 18 инча.Astra ще се предлага още от самото начало на продажбите с мощни plug-in хибридни електрически задвижвания, както и с ефективни бензинови и дизелови двигатели, електрифицирайки компактния клас на Opel за първи път в историята на марката. Гамата се простира от 110 к.с. 130 к.с. при бензиновите и дизеловите варианти и до 225 к.с. системна мощност при plug-in хибридните варианти. Шестстепенната механична трансмисия е стандартна за бензиновите и дизеловите агрегати, а осемстепенната автоматична предавателна кутия (електрифицирана при plug-in хибриди) се предлага като допълнително оборудване при по-мощните двигатели.Дизайнът и разработването на новото поколение на модела са направени в главната квартира на Opel в Рюселсхайм, където, през тази есен, ще започне и производството. Като своя предшественик, представен през 2015 година, новият модел пренася в компактния клас иновативни решения, които преди бяха достояние само на по-скъпи автомобили. Пример за това е способността на Astra да превръща нощта в ден, благодарение на най-новото еволюционно ниво на адаптивните предни светлини Intelli-Lux LED Pixel, които произхождат от флагмана на Opel Insignia и със своите 168 LED елемента са върхова технология за компактния и средния автомобилен клас.

Скок във времето е извършил и интериорът на новото поколение Astra. Благодарение на напълно новия дигитален Pure Panel аналоговите инструменти могат да се считат за история. Вместо това, връзката между човека и машината, или така наречения интерфейс човек-машина (HMI) със свежа, модерна графика предлага на клиентите изчистено и интуитивно изживяване. Пътниците могат да оперират с функциите на новата Astra лесно, с помощта на широкоекранни сензорни дисплеи, по подобие на смартфоните. Дизайнерите и инженерите на Opel са се погрижили специално за това водачът да получава необходимата информация и да разполага с полезни възможности за оперативно управление, но да не бъде претрупан с излишество от данни и функции. В допълнение, ключови настройки като контролът на климатичната система могат да бъдат извършвани с помощта на физически бутони и превключватели.

Типичен за Opel е и невероятният комфорт на седалките в модела от компактния клас. Предните седалки, разработени самостоятелно от фирмата, са сертифицирани от AGR (“Aktion Gesunder Rucken e.V.”, Дружество за здрави гърбове) и със своята отлична ергономия осигуряват невероятно удобство при пътуване, особено на дълги разстояния. Водачът е подпомаган от авангардни системи за асистенция, простиращи се от head-up дисплей до полу-автоматизираната система за асистенция Intelli-Drive 2.0 и 360-градусовата камера Intelli-Vision.

Затвори

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!