СПОРТ

От Peugeot 905 до Peugeot 9X8: 30 години иновации и постижения

18 Август 2021 • СПОРТ • Автор: Йордан Луканов
От Peugeot 905 до Peugeot 9X8: 30 години иновации и постижения

Вече над 210 години Peugeot се движи в крак с времето, предвижда промените в поведението и прокарва пътя за нови решения за мобилност. Като най-доброто технологично поле за тестване, автомобилният спорт предоставя на Peugeot идеалната възможност да разгърне напълно своя иновативен капацитет: Peugeot 9X8, новият хиперавтомобил на марката, беше представен съвсем наскоро в началото на лятото и скоро ще се състезава в Шампионата по издръжливост и в "24-е часа на Льо Ман".

Преди тридесет години, през 1991 г., именно Peugeot 905 отстоява пионерския дух и ценностите на марката - съвършенство, привлекателност и емоция - които му позволяват да устои на всички революции от последните два века - индустриални, технологични, политически, социални, дигитални и сега екологични. Всичко това е част от ДНК-о на Peugeot.

Голямото приключение на Peugeot в Льо Ман и в състезанията по издръжливост започва в началото на 90-те години. Това е моментът, в който Peugeot се завръща на пистата в Сарт като официален отбор. Peugeot влиза в Световния шампионат за спортни автомобили (WSC, известен също като Световния шампионат по издръжливост) с 905 и продължава с участие в 24-е часа на Льо Ман.

Издръжливост с Peugeot 905
Марката ясно показва целта си да спечели легендарните "24 часа на Льо Ман" с 905. Развойната програма за този прототип на Peugeot Sport стартира през декември 1988 година. Представен през февруари 1990 г., автомобилът е глътка свеж въздух: Той е иновативен, абсолютно изчистен визуално, а предната му част е характерна за моделите на марката по това време. Изграден върху шаси от въглеродни влакна, проектирано в сътрудничество с Dassault, той е задвижван от 3,5-литров двигател V10 с 40 клапана и с мощност 650 к.с., много близо до стандартите на Формула 1.

Автомобилът бележи огромен успех между 1990 и 1993 година. С 905 Peugeot се състезава срещу производители на автомобили, участващи традиционно в състезанията по издръжливост, по-специално Porsche и Jaguar, както и срещу изгряващите претенденти като Toyota и Mazda.

1992 г. е забележителна година за Peugeot, които си поставят две цели: титлата при конструкторите в Световния шампионат и победа в 24-е часа на Льо Ман. В автомобила са направени някои основни промени за 24-е часа на Льо Ман: предното крило е свалено, задното крило е преместено, а жалузите на предното крило изчезват.

Отборът на Peugeot постига фантастични резултати през целия сезон 1992 (2-ри на Монца, 1-ви и 3-и в Льо Ман, 1-ви и 2-ри в Донингтън, 1-ви и 3-и в Судзука, 1-ви, 2-ри и 5-и в Маникур) и това му позволява да спечели титлата при конструкторите в Световния шампионат за 1992 година. Целта е постигната.

През 1993 г. марката Peugeot печели 1-во, 2-ро и 3-то място на подиума в 24-те часа на Льо Ман с трите си автомобила Peugeot 905. Това е върховната награда за компанията и нейните екипи. Превъзходството на технологията на Peugeot е в своя апогей и марката решава да се откаже след този исторически резултат.

2021: Иновации и технически предизвикателства за Peugeot 9X8
След Peugeot 905, последван от 908 в периода 2007-2011 г., Peugeot прави силно завръщане към състезанията по издръжливост с Peugeot 9X8. Следвайки стъпките на своите знаменити и победоносни предшественици в състезанията по издръжливост, той ще продължи традицията на марката да създава разпознаваеми и високопроизводителни състезателни автомобили. Peugeot 9Х8 съчетава спортен дух, технологична експертиза, ефективност и стилистично съвършенство.

Подобно на Peugeot 905 тридесет години по-рано, Peugeot 9X8 използва отличителните естетически черти на марката: Той е изваян и елегантен автомобил, въплъщение на скоростта. Първото нещо, което виждате, са светлинните подписи отпред и отзад с трите характерни нокътя на Лъва. Профилите са обтекаеми и структурирани. Огледалата са вградени в шасито, което сякаш няма въздушно съпротивление.

Инженерите на Peugeot SPORT и дизайнерите на Peugeot са вдъхновени от новите регламенти за хиперавтомобилите, новосъздаденият клас в състезанието по издръжливост. Докато някои са избрали да се съобразят с новите регламенти по по-консервативен начин, екипите на Peugeot предпочитат да поемат рискове и да направят нещо ново.

Що се отнася до двигателя, те избират хибриден вариант, комбинирайки бензинов двигател V6 с двоен турбокомпресор с мощност 500 kW (680 к.с.) за задвижване на задните колела и електрически мотор/генератор с мощност 200 kW (270 к.с.) за задвижване на предните колела. Регламентът определя ясни граници за работата на системата, която позволява хибридните автомобили да бъдат със задвижване на 4-е колела: той дефинира прага за пренос на енергия към предните колела и определя, че общата средна мощност на силовия агрегат не може да надвишава 550 kW (750 к.с.).

Така хибридната технология е едновременно предимство, тъй като отваря възможността за задвижване на всички колела, но и огромно техническо предизвикателство, предвид сложността в управлението на силовия агрегат.

Марката е ангажирана с ускорената електрификация на своята гама, готова е да създава амбициозни технически разработки и да печели съревнования. В крайна сметка програмата 9X8 ще бъде от полза за бъдещите електрифицирани модели на Peugeot.

От 905 до 9X8
Новият хиперавтомобил на Peugeot има също ново име: 9X8. Началната цифра 9 символизира екстремните състезателни автомобили на марката, като Peugeot 905 (1990-1993 г.) и 908 (2007-2011 г.), две от емблематичните за производителя машини за издръжливост.

Х се отнася до технологиите за задвижване на всички колела и хибридизация, използвани в новия хиперавтомобил на Peugeot, който разширява стратегията за електрификация на марката в посока на състезанията. 8 е препратка към всички нови автомобили на Peugeot: 208, 2008, 308, 3008, 5008 и, разбира се, Peugeot 508, наскоро преминал през ръцете на същия екип от инженери и дизайнери на хиперавтомобила, за да се превърне в първия модел, който носи марката Peugeot SPORT ENGINEERED.

Подобно на 508 Peugeot SPORT ENGINEERED, Peugeot 9X8 е част от стратегията на Peugeot за нео-производителност, която има за цел да предложи по-пълноценна и отговорна динамика както при серийните превозни средства, така и в състезанията. Тясното сътрудничество между инженерния екип на Peugeot SPORT и дизайнерския екип на Peugeot е от съществено значение за създаването на 9X8.

Вече над 210 години Peugeot утвърждава желанието си да остане на челна позиция с автомобили, оборудвани с най-иновативните и съвременни технологии. Целта на тези лаборатории, посветени на задвижването, е не само да се печелят митични състезания, но и да се тестват технологии, които след това могат да се прилагат в автомобилите, продавани в дилърствата на клиентите на Peugeot. С Peugeot 9Х8 марката гарантира непреходно съвършенство, защото историята е в създаването.

Затвори

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!