НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Подготвят завода в Лайпциг за първото германско MINI

20 Ноември 2020 • НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ • Автор: Кирил Стойков
Подготвят завода в Лайпциг за първото германско MINI

Първото MINI Born in Germany ще се произвежда от 2023 година в завода на BMW Group в Лайпциг. Баварската компания взе решение да възложи поръчката за производството на изцяло новоразработеното следващо поколение на MINI Countryman на производствената мощност в Саксония. С това заводът в Лайпциг ще се превърне в първата производствена локация на BMW Group в Германия, в която едновременно се произвеждат автомобили от марките BMW и MINI. Новият кросоувър на MINI ще се предлага както с двигатели с вътрешно горене, така и с чисто електрическо задвижване. Необходимото за това разширяване на производствените капацитети включително монтажът на компонентите на електрическото задвижване се осигурява от актуалната инвестиционна програма на BMW Group за завода в Лайпциг. Като част от пренастройката на продуктовата гама на MINI, марката засилва ангажимента си в областта на електрическата мобилност и в глобално нарастващия сегмент на кросоувър моделите.
Наследникът на успешното MINI Countryman ще се предлага както с предно или двойно задвижване, с високоефективни бензинови и дизелови двигатели или с чисто електрическо задвижване. Производството на следващото поколение на кросоувъра в премиум компактния сегмент в завода на BMW Group в Лайпциг започва още през 2023 година.
От откриването си през 2005 година фабриката в Лайпциг постоянно разширява производствените си възможности. Приключилата наскоро инвестиционна програма включва разширения и модернизации при производството на каросерии, цехът за нанасяне на лакови покрития, монтажа и логистиката. Общо са инвестирани около 300 млн. евро. По този начин производствения капацитет на завода е увеличен до 350 000 автомобила годишно. С това заводът на BMW Group в Лайпциг предлага идеалните предпоставки за разширяване на гамата от продукти с един нов модел на MINI.

Затвори

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!