НОВИНИ

Представиха новото поколение на супер пикапа Ford F-150 Raptor

04 Февруари 2021 • НОВИНИ • Автор: Йордан Луканов
Представиха новото поколение на супер пикапа Ford F-150 Raptor

Екстремният пикап Ford F-150 Raptor дебютира през 2009 г. и веднага стана хит. От "Форд" се гордеят, че за последните четири години на местния пазар Raptor се продава по-добре от Chevrolet Corvette или всичките спортни автомобили Porsche, взети заедно. Затова суперпикапът от ново поколение излиза само половин година след базовата F-серия.

Основна особеност на "Раптор" е окачването, на което инженерите са отделили особено внимание. Появили са се нови амортисьори Fox LiveValve, които имат не само външни резервоари, но и електронно управление на твърдостта.

И второ, за задния цял мост е разработена оригинална петлостова схема с хитра кинематика. Ходът на окачването този път е умопомрачително: 356 мм отпред и 381 мм отзад! Това е с четвърт повече от първия Raptor.

Рамата е подсилена, а в базовата комплектация влизат офроуд гумите BFGoodrich All-Terrain T/A KO2, които се предлагат във вариант с външен диаметър 35 и 37 цола. При това пътният просвет ще бъде увеличен от 305 до 333 мм, ъгълът на влизане съставлява 33.1 градуса, а ъгълът на излизане - 24,9 градуса.

Силовият агрегат не е променен и засега това разочарова малко привържениците на модела - битурбомотор V6 3.5 EcoBoost с 457 к.с. и 692 Нм, а характеристиките на новия модел засега не са обявени. В трансмисията има десетстепенен "автомат" и постоянно задвижване с многодисков съединител, свързващ предните колела. Върху задната ос е монтиран диференциал с електромеханична блокировка, а допълнително може да се поръча преден Torsen.

Пикапът притежава нова отделителна система с различни звукови режими - Quiet, Normal, Sport и Baja. Електрониката за движение има повече режими: зимен Slippery, буксировъчен - Tow/Haul (пикапът може да тегли прицеп с маса до 3.7 т), Sport, Normal, Off-Road, Baja, както Rock Crawl за преодоляване на камъни.

Както базовия пикап от F-серията, Raptor притежава нов салон: виртуални прибори върху 12-инчов екран и медийна система с възможност за безжично обновяване. В гамата е останала само двуредната кабина SuperCrew. Сред опциите са седалки Recaro и преобразовател на външни електрически прибори с мощност до 2 кВт.

При американските дилъри новото поколение Ford F-150 Raptor ще се появи през лятото. При това той вече има пряк конкурент - неотдавна на пазара се появи Ram 1500 TRX с компресорен мотор V8 6.2 с мощност 712 "коня". "Форд" вече подготвя достоен отговор - анонсиран беше Raptor R, който също ще има двигател V8. Но такава версия ще се появи едва през 2022 година.

Затвори

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!