НОВИНИ

Volvo и Geely създадоха компания за двигатели Aurobay

10 Юли 2021 • НОВИНИ • Автор: Йордан Луканов
Volvo и Geely създадоха компания за двигатели Aurobay

Още в началото на годината китайската корпорация Zhejiang Geely Holding Group и принадлежащата й шведска компания Volvo анонсираха обединение на моторните подразделения в рамките на разширяване на сътрудничеството. Сега за целта беше образувано съвместното предприятие Aurobay, което също стана част от холдинга.

Основен принос в съвместното предприятие прави шведската страна - във владение на компанията Aurobay са предадени конструкторското подразделение Powertrain Engineering Sweden и заводите за двигатели в Швеция (град Шьовде) и Китай. Те ще съхранят своя профил - новото обединение ще се занимава с разработка на нови двигатели с вътрешно горене, трансмисии и хибридни системи.

Volvo още през 2017 г. на вълната на дизелгейта се отказа от разработката на нови дизели, независимо, че производството на сегашните мотори засега продължава. Бензиновите двигател са актуални още и Volvo все още се занимава с модернизацията им. Но шефът на компанията Хакан Самуелсон още в началото на годината заяви, че инвестициите в ДВГ вече са безперспективни и затова Volvo ще се съсредоточи върху електрическата тяга.

Създавайки фирмата Aurobay, партньорите елегантно и без загуби реализираха това обещание. При това Volvo ще започне да купува ДВГ от новото съвместно предприятие, тъй като преходът към електромобили е планиран за 2030 г., а дотогава компанията ще произвежда още и хибридни модели. А за да запази натоварването на заводите, компания Aurobay възнамерява да продава своите двигатели на външни автомобилни производители, не влизащи в холдинга Geely.

Затвори

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!